uw kennis

in veiligheid

Offerte aanvragen

CE-Markering en Richtlijnen

Bepaal onder welke machinerichtlijnen het product valt.
Als er minimaal één onderdeel wordt aangedreven, dus kan bewegen is het altijd een machine en valt het product onder de machinerichtlijn.
Bepaal of er meerdere richtlijnen van toepassing zijn, zoals PED (drukapparatuur), EMC (ElektroMagnetische Compatibiliteit), WEEE etc.

Bepaal de grenzen van de machine

Zoek uit welke richtlijnen van toepassing zijn voor de CE-Markering

Bepaal wat de machine kan en mag. Bepaal de maximale capaciteit, gewicht etc.

Bepaal ook de fysieke grenzen van de machine, waar begint de installatie of andere machine, hoe werken eventuele machines samen en is er sprake van een samenstel van machines?

Als dat in kaart is gebracht, kan worden gekeken of het volgen van de ce machinerichtlijn een optie is en of er algemene normen en/of productnormen moeten of kunnen worden toegepast.

Als er voor een specifieke machine een C-norm beschikbaar is kan je als bedrijf de complete CE-markering zelf uitvoeren en heb je zelfs voor een bijlage IV machine geen NoBo (Notified Body) nodig. In Nederland werden deze instanties (Dekra, KIWA, Bureau Veritas, LiftInstituut etc.) tot voor kort aangemelde instantie genoemd. Tegenwoordig is de officiële betiteling CBI, ConformiteitsBeoordelingsInstantie.